Nowy pojemnik do mięsa i artykułów surowych
05.12.2002

We współpracy z QLS (Quality Logistics Systems, organizacji kooperacyjnej kilku firm) stworzono nową generację pojemników do mięsa i artykułów surowych. Pojemniki będą wyposażone we wtopiony w trakcie wtrysku transponder, co jest zupełną nowością. Po zakończeniu testów i prób firma QLS wprowadzi system na rynek.

W procesie projektowania pojemnika wzięto pod uwagę aktualne wymagania zgłaszane przez branżę mięsną. Pojemniki są kompatybilne z wszystkimi pojemnikami typu Euro i doskonale poddają się czyszczeniu. W stanie pustym dwa pojemniki można składować chowając jeden w drugim (po obróceniu jednego o 180 st.) redukując w ten sposób zajmowane miejsce o 50 %. W ten sposób koszty transportu i magazynowania wydają się tak niskie jak to tylko możliwe.

Inną nowością w tych pojemnikach jest identyfikacja. Wstawienie transpondera metodą "wtapiania w formie" stało się możliwe w ostatnich latach. Dodatkowo można na pojemniku umieścić kod kreskowy. Wymagania stawiane przez LEH jak również przez finalnych konsumentów przemysłu mięsnego a dotyczące większej przejrzystości w śledzeniu procesów logistycznych (temat BSE, pryszczyca) nabierają coraz większego znaczenia.

[powrót] [back]